Haber Yazıları (Dil ve Anlatım)

İnsanlar kendi duygu ve düşüncelerini, tecrübelerini, tanık oldukları olaylar hakkındaki bilgi ve gözlemlerini, başkalarına akarmak ve haberdar etmek isterler. Haber yazılarıda bu ihiyaçtan doğmuş metinlerdir. Bu metinlerin yer aldığı yayın türüne gazete adı verilir.

Bir gazetenin haber merkezine 4 kaynaktan veri akışı olur. Gazetenin kendi muhabirinden, resmi kanallardan, haber ajanslarından ve diğer medya kuruluşlarından bir gazetenin en önemli ve güvenilir haber kaynağı kendi muhabirleridir. Muhabirler açısından haberler, hazırlıklı ve hazırlıksız olmak üzere 2 ye ayrılır. Hazırlıklı haberler önceden yeri ve zamanı bilinen duruşmalar, spor karşılaşmaları ve siyasi programlar vb. Hazırlıksız haberler ise ne zaman gerçekleşeceği belli olmayan örneğin bir kaza haberi bir doğa felaketi vb.

Yurdun çeşitli yerlerinde görev yapan muhabirlerden gelen haber, bilgi ve görselleri toplayarak belli bir ücret karşılığında abonelerine ileten kuruluşlara haber ajansı denir.



Haber Yazısının Nitelikleri
Bir haber yazısı öncelikle yalın ve sade bir dile sahip olmalı ve bir konunun veya olayın haber olabilmesi için eksiksiz ele alınmış olması gerekiyor. Bunu sağlayan kuralda 5N1K kuralıdır.
Yani bu kural açıldığı zaman ; Ne ? , Nasıl ? , Nerede ? , Niçin ? , Ne Zaman ? , Kim tarafından yapıldı ?

Haber yazıları ilginç ve önemli olmalıdır. Haber yazılarında ayrıntılara çok yer verilmez Olay yüzeysel olarak anlatılır. Yazının manşeti dikkat çekici olmalı ilgi uyandırmalı, nesnel tarafsız ve gerçek haberler olmalıdır. Dil göndergesel işlevde kullanılır. Anlatım açıklayıcı, öyküleyici ve söyleşmeye bağlı anlatım türleriyle yapılır.
Yeni Kayıtlar
« Prev Post
Önceki Kayıtlar
Next Post »
Thanks for your comment