Anlatımda Anlatıcının Tavrı
Her anlatıcı ; mizacı, aldığı eğitim, yaşadığı çevre , toplumsal konumu gereği farklı birikime ve bakış açısına sahiptir. Bu nedenle aynı varlık kavram ya da olay farklı anlatıcılar için farklı anlamlar taşıyabiliyor. Çünkü her anlatıcı her şeye aynı açıdan bakmaz. Dolayısıyla anlatımı, anlatıcının seçtiği bu tavır belirler.1-) Olay durum ve nesnelere bakış açısı anlatıcının anlatım (ifade) tarzı.
Anlatıcı iletisini sunarken öznel yada nesnel tavır takınır. Anlatıcının bu tavrını anlatımın konusu ve anlatımın muhatap olduğu kitle belirler. Anlatıcı soyut yada somut özellikler içerebilir. Anlatıcı kendine göre bir yaklaşım belirler ve anlatımın özelliklerini buna göre belirler. Sözlü yahut yazılı iletişimde anlatıcıyla anlatılan obje veya husus arasındaki ilişki anlatımı etkiler. Çünkü bunlar anlatıcının dışındaki unsurlardır.
Öznel Anlatım : Nesnelerin, olayların, durumların, kişilerin onlara yüklediği nitelikler ve anlamlar kişilerin bakış açısına göre değişir. Bireysel görüş ve değerlendirmeleri içeren anlatımlar özneldir. Bir anlatıcı ; olay, durum, kişi, yada nesneyi kendi özelliklerinden yola çıkarak değil, onların anlatıcıda uyandırdığı duygu, düşünce ve hayallerden yola çıkarak anlattığında öznel anlatımı kullanmış olur. Öznel anlatımda yorum vardır.
Nesnel Anlatım : Nesnelerin, olayların, durumların kendine özgü belli nitelikleri vardır. Bunlar anlatandan anlatana göre değişmez. Bunların gerçekliği, evrensel, değişmeyen deneylerle kanıtlanan gerçekliklerdir. Bilgiler anlatımlar nesnel anlatımlardır. Nesnel taşıyan , kişisel duygu ve düşünce içermeyen yargılara yer verilir.
Doğrudan Anlatım : Bir anlatımda anlatıcının gözlemlerini algıladıklarını ve deneyimlerini araya baika birini katmadan ifade etmesidir. Doğrudan anlatımlar bir sözün değiştirilmeden söylendiği gibi aklatarıldığı cümlelerdir. Sözü aktarılan kişinin anlatımında hiç bir değişiklik yapılmaz. Doğrudan anlatımın kullanıldığı metinlerde tek anlam vardır. Muhatapi amaç ve mesaj açıktır. Doğrudan anlatımda örneklendirme, ispatlama, kanıtlama, açıklama tesvir ve tahlil yöntemleri kullanılır.
13 yorum
Click here for yorumçok teşekkür ettim.........
BalasYorumunuz için Ben Teşekkür ederim..!
Balasburda anlatıcının tavrı 2 unsurla açıklanabilir demişsiniz. birinciyi yazmışsınız ama ikinci yok... ikinciyi de eklermisiniz lütfen.
Balaskeşke somut ve soyut anlatımda olsaydı.. :)
Balassomut anlam 5 duyu organımızla algılayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. soyut anlam ise 5 duyu ile algılayamadığımız düşünce ve hayal gücüyle algılanabilen varlıklardır soyut anlam mesela aşk olur sevgi olur :)
Balasçok uzun
BalasTeşekkürler çok ise yaradı, yarın ki dil anlatım sınavı beni bekler ne de olsa.:)
Balasteşekkür ederim açıkçası bu bilgiler ilaç gibi geldii :)
BalasSanırım,soyut ve somut anlamda vardı.
Balasmaksat ödev yapmak
Balasbayaaa iyi olmuss ... allah razı olsun çok yardımcıı olduu :D
BalasAllah razı olsun...
Balaseksikmi
BalasOut Of Topic Show Konversi Kode Hide Konversi Kode Show Emoticon Hide Emoticon