Anlatımda Anlatıcının Tavrı (Dil ve Anlatım)

 Anlatımda Anlatıcının Tavrı
Her anlatıcı ; mizacı, aldığı eğitim, yaşadığı çevre , toplumsal konumu gereği farklı birikime ve bakış açısına sahiptir. Bu nedenle aynı varlık kavram ya da olay farklı anlatıcılar için farklı anlamlar taşıyabiliyor. Çünkü her anlatıcı her şeye aynı açıdan bakmaz. Dolayısıyla anlatımı, anlatıcının seçtiği bu tavır belirler.

1-) Olay durum ve nesnelere bakış açısı anlatıcının anlatım (ifade) tarzı.
Anlatıcı iletisini sunarken öznel yada nesnel tavır takınır. Anlatıcının bu tavrını anlatımın konusu ve anlatımın muhatap olduğu kitle belirler. Anlatıcı soyut yada somut özellikler içerebilir. Anlatıcı kendine göre bir yaklaşım belirler ve anlatımın özelliklerini buna göre belirler. Sözlü yahut yazılı iletişimde anlatıcıyla anlatılan obje veya husus arasındaki ilişki anlatımı etkiler. Çünkü bunlar anlatıcının dışındaki unsurlardır.

Öznel Anlatım : Nesnelerin, olayların, durumların, kişilerin onlara yüklediği nitelikler ve anlamlar kişilerin bakış açısına göre değişir. Bireysel görüş ve değerlendirmeleri içeren anlatımlar özneldir. Bir anlatıcı ; olay, durum, kişi, yada nesneyi kendi özelliklerinden yola çıkarak değil, onların anlatıcıda uyandırdığı duygu, düşünce ve hayallerden yola çıkarak anlattığında öznel anlatımı kullanmış olur. Öznel anlatımda yorum vardır.

Nesnel Anlatım : Nesnelerin, olayların, durumların kendine özgü belli nitelikleri vardır. Bunlar anlatandan anlatana göre değişmez. Bunların gerçekliği, evrensel, değişmeyen deneylerle kanıtlanan gerçekliklerdir. Bilgiler anlatımlar nesnel anlatımlardır. Nesnel taşıyan , kişisel duygu ve düşünce içermeyen yargılara yer verilir.

Doğrudan Anlatım : Bir anlatımda anlatıcının  gözlemlerini algıladıklarını  ve deneyimlerini araya baika birini katmadan ifade etmesidir. Doğrudan anlatımlar bir sözün değiştirilmeden söylendiği gibi  aklatarıldığı cümlelerdir. Sözü aktarılan kişinin anlatımında hiç bir değişiklik yapılmaz. Doğrudan anlatımın kullanıldığı metinlerde tek anlam vardır. Muhatapi amaç ve mesaj açıktır. Doğrudan anlatımda örneklendirme, ispatlama, kanıtlama, açıklama tesvir ve tahlil yöntemleri kullanılır.

Dolaylı Anlatım : Başkalarına ait görüş ve sözlerin anlatıcının ağzından ifade edilmesidir. Bu anlatımın anlatıcının başkasından öğrendiklerini, duyduklarını ifade etmek için başvurduğu anlatımdır.
Yeni Kayıtlar
« Prev Post
Önceki Kayıtlar
Next Post »

13 yorum

Click here for yorum
Adsız
28 Ocak 2012 14:19 ×

çok teşekkür ettim.........

Balas
avatar
admin
8 Nisan 2012 18:41 ×

Yorumunuz için Ben Teşekkür ederim..!

Balas
avatar
admin
Adsız
13 Ekim 2012 13:50 ×

burda anlatıcının tavrı 2 unsurla açıklanabilir demişsiniz. birinciyi yazmışsınız ama ikinci yok... ikinciyi de eklermisiniz lütfen.

Balas
avatar
admin
Adsız
16 Ekim 2012 19:35 ×

keşke somut ve soyut anlatımda olsaydı.. :)

Balas
avatar
admin
Adsız
31 Ekim 2012 20:22 ×

somut anlam 5 duyu organımızla algılayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. soyut anlam ise 5 duyu ile algılayamadığımız düşünce ve hayal gücüyle algılanabilen varlıklardır soyut anlam mesela aşk olur sevgi olur :)

Balas
avatar
admin
Adsız
22 Kasım 2012 23:41 ×

Teşekkürler çok ise yaradı, yarın ki dil anlatım sınavı beni bekler ne de olsa.:)

Balas
avatar
admin
Adsız
26 Kasım 2012 18:03 ×

teşekkür ederim açıkçası bu bilgiler ilaç gibi geldii :)

Balas
avatar
admin
3 Aralık 2012 20:25 ×

Sanırım,soyut ve somut anlamda vardı.

Balas
avatar
admin
Adsız
30 Ekim 2013 17:49 ×

maksat ödev yapmak

Balas
avatar
admin
13 Kasım 2013 21:53 ×

bayaaa iyi olmuss ... allah razı olsun çok yardımcıı olduu :D

Balas
avatar
admin
Adsız
1 Ekim 2014 15:28 ×

Allah razı olsun...

Balas
avatar
admin
Thanks for your comment